Reparation af Gamer PC’er – Kan det betale sig?

Gamer tabte i PC Spil

En gamer PC er ikke bare en almindelig computer – det kræver typisk en ret stor investering, kontra en kontor PC, for at man kan hygge sig med sin hobby og passion, som jo er gaming, at spille computer.

Det kender jeg alt til selv, jeg er selv en trofast gamer og har været det siden jeg var helt lille.

Når min storebror fik en ny computer, så fik jeg typisk hans den gamle, også måtte jeg jo skrue lidt i den, hvis der skulle skiftes et par ting.

Dengang spillede vi typisk Warcraft 1 & 2, DOOM, Settlers 2 og lignende, og at spille multiplayer dengang, var en helt viden i sig selv, der har vi det noget nemmere i dag 🙂


Men nok om det!

En gamer PC’er indeholder komponenter som er designet til at klare krævende spil, med flot grafik og høj ydeevne. Men selv de bedste gaming computere kan få brug for lidt kærlighed i form af reparationer og opgraderinger.

Hvis du vil undgå at skulle ud og købe en helt ny PC, hvis din nuværende har nogle fejl og skavanker, og i stedet opgradere eller reparere den, er der flere gode muligheder.

Her ser vi på, hvornår reparationer kan betale sig, hvilke opgraderinger der giver mest mening, og ikke giver mening, men også hvad du selv kan gøre, for at holde din gamer PC kørende i mange år frem.

Typiske reparationer af gamer PC’er

En gamer PC består af forskellige hardware komponenter, som de fleste andre PC’er, men disse har oftest en helt anden ydeevne, og derved også en anden pris per del, kontra kontor PC’er.

Udover det, så skal alle disse hardware komponenter spille sammen, uden de mindste problemer, for at sikre optimal ydeevne.

Af den årsag, er det heller ikke ualmindeligt, at der med tiden kan opstå behov for reparationer Her er nogle af de mest almindelige problemer:

  • Strømforsyning (PSU)
    Strømforsyningen, er den som sørger for at alle komponenter får den korrekte mængde strøm. Dette er især vigtigt i gamer PC’er, da vi har ting som f.eks. grafikkort og CPU der kan trække meget strøm.

    Hvis strømforsyningen begynder at svigte, kan computeren enten slukke uventet, eller du kan opleve at PC’en bliver ustabil, måske den crasher i spil, når computeren yder mere end normalt eller under længere perioder med gaming.

    Har der tilfældigvis været et tordenvejr forbi, og vil PC’en efterfølgende ikke tænde, er der en god chancen for at strømforsyningen har taget skade.

    Har du selv opgraderet til et større grafikkort eller CPU, kan dette også skabe stabilitets problemer, da der er en stor chance for at disse kræver en større strømforsyning.

    Men heldigvis kan en defekt strømforsyning nemt udskiftes, og det er en af de reparationer, der altid vil give mening at udføre.

  • Processor (CPU)
    CPU’en kort fortalt, står for alle beregninger, om du surfer rundt på nettet, eller laver maks carry i League of Legends.

    Hvis CPU’en overopheder, kan det føre til, at systemet kører langsommere eller endda lukker ned.

    Alle moderne CPU’er har en thermal throttle funktion, som gør at rammer den en maksimal temperatur som den kan tåle, så vil den begrænse ydeevnen, indtil den rammer en fornuftig temperatur.

    Men det er man som gamer ikke interesseret i, da dette vil få ydelsen og din FPS (Frames Per Second) til at falde.

    Årsagen kan være mange, men oftest er det ophobning af støv i blæserne eller både blæser og radiator, hvis du har vandkøling.

    Hvis din gamer PC har en del år på bagen, kan det også godt være at den trænger til en ny omgang kølepasta, som sørger for at lede varmen fra CPU’en op i køleren, som blæseren så køler ned.

    Hvis du har overclocket din PC, kan dette også medføre ustabilitet under gaming.

  • Grafikkort (GPU)
    Om dit grafikkort er fra AMD, NVIDIA eller Intel, så er det den, sammen med CPU’en, det mest vigtige komponent i enhver gaming PC, denne afgøre hvilke spil PC’en kan trække, men også hvor god ydeevne og FPS du får.

    Et tegn på et grafikkort som har problemer, er typisk streger, striber eller andre grafiske fejl i spil, det kan også ligne pixel fejl, der kommer og går.

    Men det kan også være at PC’en bare fryser, eller måske genstarter eller giver det famøse blue screen i Windows.

    Der kan også opstå software konfliker mellem drivere og spil, som gør at PC’en måske ikke har den samme ydeevne som du plejer.

    Ligesom CPU’en, så har grafikkort også indbygget throttling, og kan den ikke komme af med varmen, eller har dit kabinet dårligt airflow, vil dette også resultere i nedsat ydeevne og FPS.

  • RAM
    RAM, hukommelse, er lidt en sjov størrelse i en computer, hvad angår fejlfinding.

    Disse fejl kan være meget periodiske og svære at fejlsøge på, fordi fejlen kan komme så sporadisk. Men hvis man får kørt en RAM test, som melder fejl, er det oftest en god idé at få skiftet den eller de RAM moduler som har fejl.

    Min egen personlige mening er at man her i 2024, bør have minimum 16GB RAM i sin spille computer, men allerhelst 32GB.

    Eksempel: I mens jeg sidder og skriver denne artikel på en Windows 11 computer med 32GB RAM, har jeg Google Chrome åben, Discord, Spotify og et par andre små ting, det alene tager 11GB RAM, skulle jeg nu starte op for et spil samtidig, så er vi hurtigt over de 16GB RAM.

    Klassiske fejl på RAM, vises typisk ved at PC’en fryser/låser, giver blå skærm, crasher eller har det med genstarte af sig selv.

  • Harddisk og SSD
    De fleste PC’er i dag, gamer eller ej, har næsten altid en SSD, enten 2.5″ eller en M.2 NVMe, som sidder monteret direkte på bundkortet.

    Men harddiske og SSD’er kan også gå hen og blive defekte eller få fejl, men min erfaring er at dette sker sjældent.

    Skulle du alligevel sidde med en mekanisk harddisk i din computer, og undre dig over hvorfor det tager 20 minutter at loade Elden Ring, så har du højst sandsynligt dit svar der. 🙂

  • Software- og kompatibilitetsproblemer
    Selvom hardware spiller en stor rolle, kan software relaterede problemer også påvirke din gamer computers ydeevne.

    Spil kræver ofte bestemte drivere til grafikkort m.m., og opdaterede versioner af Windows for at køre optimalt.

    Man ser ofte at når der lanceres et nyt computerspil, at så kommer AMD, NVIDIA eller Intel gerne med en opdatering til deres grafikkort lige inden, eller kort tid efter udgivelse, simpelthen fordi der kan være nogle optimeringer i disse drivere som gør at spillene køre bedre.

    Har du haft et AMD grafikkort, men udskiftet det til et NVIDIA grafikkort, kan de gamle drivere fra AMD grafikkortet godt skabe problemer, hvis disse ikke fjernes.

    At holde alle sine drivere, software og Windows opdateret, er altid en rigtig god idé. Men, i nogle tilfælde, kan det nemmeste også bare være at geninstallere Windows, hvis man har haft rigtig mange ting installeret og fjernet igennem tiden.

    Men husk nu backup… 🙂

Gamer RGB Keyboard


Opgraderinger til en gamer computer, som oftest giver mening

Fordelen ved at have en stationær gamer PC, er at man løbende kan opgradere den med bedre hardware. Der er man noget mere begrænset, hvis man har købt sig en gamer bærbar.

Hvis du gerne vil forbedre ydeevnen på din computer uden at købe en ny, er opgraderinger være vejen frem. Her er nogle af de mest oplagte opgraderinger:

  • Opgradering af strømforsyning (PSU)
    Opgradering af strømforsyningen, giver udelukkende mening, hvis de komponenter du ellers opgradere, kræver mere end strøm end de gamle.

    Så opgradere du med et større grafikkort, så tjek gerne om den kræver mere strøm, fordi så kan det godt ske du også skal opgradere din strømforsyning.

  • Opgradering af processor (CPU)
    En kraftigere CPU kan være gavnligt for spil som bruger meget processorkraft til udregninger, som f.eks. Civilization, City Skylines og andre strategi spil, 4X og simulations spil.

    Ved opgradering af sin CPU, skal man sikre sig at sit bundkort understøtter opgraderingen og har samme sokkel/socket.

    Det er også værd at bemærke, at hvis man har et meget langsom grafikkort, men opgradere til en af de hurtigste CPU’er, er det ikke sikkert at man oplever nogen stor forskel, da der vil være en flaskehals i ydelsen fra grafikkortet.

  • Opgradering af grafikkort (GPU)
    Som gamer, så er den første opgradering man planlægger, oftest et nyt grafikkort.

    En opgradering af grafikkortet, giver rigtig god mening, hvis man spiller spil der kræver et godt grafikkort, ønsker høj FPS i spil, eller måske man spiller i 4K opløsning.

    Spil som oftest kræver et godt grafikkort er eksempelvis CyberPunk 2077, DOOM, Starfield og lignende.

    Nogle af disse, kan dog også godt kræve en tilsvarende CPU, så det hele skal balanceres, ellers får du den omtalte “flaskehals”.

  • Opgradering harddisk eller SSD
    Hvis din gamer computer allerede har en SSD, om det er en 2.5″ SSD eller en M.2 NVMe, så ser jeg ikke nogen årsag til opgradering af disse, udfra at få mere performance når du spiller på din computer.

    Måske hvis du er streamer, og du har store filer der skal flyttes m.m., vil det give bedre mening, ellers ikke.

    Det eneste der kunne være, er at du mangler plads, fordi som du jo nok ved, så er det ikke unormalt at computerspil i dag fylder 80-120GB, og har du en SSD på 1TB, så bliver den hurtigt fyldt op.

  • Opgradering af RAM
    Som jeg nævnte tidligere i artiklen her, så vil jeg sige at 16GB RAM er absolut minimum, hvis du spiller de nyeste spil.

    Har du kun 16GB RAM, vil jeg helt klart anbefale dig at opgradere til 32GB RAM.

    Hvis du ikke har oplevet problemer med ydelsen, er det ikke sikkert du vil opleve den store forskel, men om 1 år eller 2, så vil du kunne mærke kun at have 16GB RAM, fremfor 32GB RAM, til de store AAA spil titler.

    En sidste ting du skal være opmærksom på er det som kaldes XMP og EXPO.

    Har du en Intel CPU, så skal du altid købe RAM som har en XMP profil, og har du AMD, så skal RAM’en have en EXPO profil.

    Kort fortalt, så er det en profil der kan aktiveres i BIOS, som gør at RAM’en overclocker sig selv til at køre med højere hastighed, end den som den oprindeligt er opgivet til.

    Udover det, så forsøg altid så vidt muligt at køre med 2 RAM moduler, aldrig 1, 3 eller 4. 2 Moduler vil altid være det bedste, i min optik.

  • Opgradering af køling, airflow
    Oplever man at computeren er meget varm, og måske mere varm end normalt, så kan det være at den trænger til at blive renset.

    Men udover det, så er airflow også rigtig vigtigt, i sær hvis dit kabinet er mere kompakt.

    Sørg for at du som minimum har blæsere foran, der trækker kold luft ind, og har blæsere bagerst i kabinettet, som blæser luften ud.

    Husk, at sørge for at blæserne vender rigtigt, når de monteres.


Hvornår kan det ikke betale sig at opgradere sin PC?

Selvom reparation og opgraderinger ofte kan holde din gamer PC kørende i mange år, kan der komme et tidspunkt, hvor man skal overveje om opgradering eller reparation er det rigtige valg.

Når det drejer sig om gamer computere eller business workstations, så er en ny computer ikke ensbetydende med at alt fra den gamle PC bare skal skrottes.

Et eksempel kunne være at der er problemer med bundkort og CPU, men da de har en vis alder, skal der en nyere generation til, som gør at RAM også skal skiftes.

Men derfor kan det jo godt være at grafikkort, SDD og strømforsyning fra den gamle PC stadig kan bruges.

Jeg vil sige at i 80% af alle tilfælde, kan det altid svare sig at opgradere på sin nuværende stationær gamer computer, og det er jo dét som er fordelen ved en stationær, fremfor en bærbar.

.. At vi kan opgradere, og forny komponenterne løbende, i stedet for at hele PC’en bare skal smides ud, også købe en ny.

Det er ærligtalt heller ikke særlig godt formiljøet.

Afsluttende tanker

En gamer PC er en kraftig maskine, men for at få mest muligt ud af den, forlænge levetiden og gøre det så billigt som muligt på den lange bane, kræver det regelmæssig vedligeholdelse og opgraderinger.

Jeg er selv en rigtig nørd og gamer, så jeg kan nemt sætte mig ind i de problemstillinger du måtte have, eller vejlede dig om hvad det bedste vil være at gøre med netop din gamer computer.

Hos PCManden.dk, kan jeg tilbyde dig hjælp med både reparation og opgradering af din gamer PC, men også salg af nye gamer PC’er, både fra kendte mærker, men også hvor jeg bygger din gamer pc, så vi får sat en maskine sammen der passer til netop dig og de computer spil, som du spiller.

Jeg ved om nogen, hvor vigtigt det er at have en PC, der bare spiller – så lad mig hjælpe dig med at få mest muligt ud af din gamer computer.

Tak fordi du læste med.

KATEGORIER:

Computer
SENESTE artikler:
ASUS Rog Strix Bærbar

Gamer Stationær PC eller Gamer Bærbar? Hvad er bedst?

Når det gælder gaming, har mange gamere én ting til fælles: Deres gamer PC skal gerne give så mange[…]

PC Tænd Knape

Hvorfor vil min PC ikke tænde?

Når din PC ikke vil tænde, kan der være forskellige årsager til dette. Er det når du trykker på[…]

Mac Mini som er støvet

Hvorfor skal man rense sin PC?

En rengjort PC er ikke bare en flottere og mere indbydende PC, men at du giver den en tur[…]